tekst, dijagrami i fotografije: A. Kurt

Možda je našim ljudima čudno da u općini radi 11.000 ljudi. Treba znati da su općine odgovorne za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, pa su tu uračunate sve vaspitačice u vrtićima, nastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama, te prateći pomoćni i tehnički personal. Najveći broj zaposlenih u općini su njegovateljice i bolničarke koje obavljaju njegu po kućama i domovima za stara lica.

Norrköping je općina sa 139.000 stanovnika i nalazi se 160 kilometara južno od Štokholma. Bio je poznat po tekstilnoj i papirnoj industriji i radi toga nazivan Sjeverni Mančester. Poslije gašenja tih industrija ogromni pogoni i fabrike ostale su prazne. 1970-tih godina Ericsson otvara fabrike za montažu telefonskih centrala i mobitela, ali početkom globalizacije, 1990-tih godina i ta proizvodnja se seli u azijske zemlje i grad se bori sa velikom nezaposlenošću. Danas  grad ulaže u visoko školstvo, nauku, kulturni sektor, građevinarstvo i transport.

Sve općine se bore da privuku fabrike i preduzeća da otvaraju pogone u njihovoj općini. Pri tome im povoljno nude zemljište napajanje energijom, izgradnju pristupnih puteva i druge pogodnosti. Općinski porez se smanjuje koliko je to moguće, kako bi privukao ljude da se nasele u općini. Ta uspješnost  privlačenja mjeri se indeksom: broj novih preduzeća na 1.000 stanovnika općine. Za 2016. godinu taj indeks za Norröping je bio 5,7.

Političari se bore da sve ostale općinske usluge koje su bitne za život budu na zavidnom nivou, a to su: što jeftiniji stanovi i kuće, kvalitetne i sigurne osnovne i srednje škole, blizina bolnica i klinika, blizina visokoškolskih ustanova, bogat kulturni i zabavni život grada, tereni i dvorane za rekreaciju i sport, povoljan položaj, blizina i brz pristup auto-putevima i željezničkoj mreži, blizina aerodroma. Prije svega ovoga ljudima je najvažnija mogućnost dobijanja posla.

norrkoping-stromen
U napuštenim fabričkim objektima otorene su škole, naučne i kulturne institucije.
festival-u-parku
gore: Sredinom avgusta, pred početak nove školske godine, u Norrköpingu, kao i u mnogim gradovima Švedske se organizuju ljetni festivali sa koncertima na otvorenom u gradskim parkovima. Ljudi ponesu nešto za pojesti, jedu i uživaju u muzici i zadnjim toplim danima za tu godinu.
kaktusi-norr
Svake godine gradsko preduzeće Parkovi i trgovi tradicionalno napravi zasade od kaktusa koja je posvećena nekom gradskom jubileju.
park-norrkoping
Gradski parkovi su uvijek uređeni. a trava ošišana.
scena-noc-kulture
Zadnje subote u septembru organizuje se Noć Kulture sa nizom koncerata, promocija knjiga, izložbi, predstava i drugih kulturnih događanja na mnogim lokacijama u gradu.
aleja-norr1
Gradska aleja duga četiri kilometra.
ljetno-kino
Šveđani su poznati kao veliki ljubitelji prirode i svaki slobodni trenutak žele provesti u šetnjama šumom, poljima i parkovima. U toku ljeta općina organizuje ljetno kino po parkovima. Građanstvo ponese hranu, stolice za plažu i deke, ako je vrijeme prohladno.
jezero-norr
U općini ima nekoliko jezera na čijim obalama obitava mnogo ptičjih vrsta.

IZABERI ČLANAK DOLJE:

Komentariši